Wafle z masą z galaretką

4.99 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis dostałam dawno temu od znajomej - pani Halinki. Wypróbowałam setki razy. Bardzo szybko się robi, a wafelki są pyszne :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 paczka wafli
    1 kostka (200 g) masła
    1 szklanka* słodkiej śmietanki 18% (może być "chudsza")
    1 szklanka* cukru lub ksylitolu
    1 opakowanie galaretki (smak dowolny)

    1 szklanka - 250 ml
Wystaw ocenę:

4.99 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wafle z masą z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło podgrzewamy ze śmietanką i cukrem lub ksylitolem, mieszając od czasu do czasu. Zagotowujemy, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • 2. Masę studzimy. Mieszamy od czasu do czasu, aby nie powstał "kożuch".
  • 3. Chłodną, gęstą masą przekładamy wafle. Obciążamy z wierzchu i odstawiamy na kilka - kilkanaście godzin w chłodne miejsce.

Porady

W oryginalnym przepisie jest 1 kostka (250 g) margaryny, ja zastępuję ją masłem (200 g wystarczy). Cukier z powodzeniem można zastąpić ksylitolem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować