Wafle czekoladowe z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

W moim domu wafle znikają wprost... ekspresowo! Pewnie większość z Was zna ich klasyczną wersję z masą czekoladową... Fakt, jest przepyszna, ale ja tym razem postanowiłam urozmaicić ją o cynamon. Po prostu rewelacja!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli tortowych (*)
    250g margaryny
    100g cukru (1/2 szklanki)
    3-4 łyżki kakao
    10 łyżek wody
    10 łyżek mleka w proszku (nie granulowanego)
    Dodatkowo:
    1,5 łyżeczki cynamonu (płaskiej)

Wafle czekoladowe z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z margaryną i cukrem należy zagotować.
    (Cukier powinien się rozpuścić).
    Garnuszek zdjąć z ognia i wsypać mleko w proszku, cynamon oraz kakao.
    Całość energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Wafle przełożyć ostudzoną, ale ciepłą masą i złożone obwinąć folią aluminiową lub spożywczą.
    Gotowe włożyć do lodówki - obciążając jakimś ciężkim przedmiotem.
    Po schłodzeniu pokroić według uznania.

Porady

(*) Z tego co zauważyłam to w opakowaniach wafli znajduje się ich różna ilość - 4 lub 5. Do tego przepisu użyłam 4 sztuk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy