Amerykańskie waffles (mimo mylącej nazwy nasuwającej na myśl 'wafle') przypominają smaczne, polskie 'gofry'. Idealnie nadają się na słodkie śniadanie w amerykańskim stylu.'simple, sweet and easy'
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- masło roztopione: 4 łyżki
- brązowy cukier: 0.33 szklanki
- mąka: 360 gramów
- mielone nasiona lnu: 2 łyżki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- sól: 0.25 łyżeczki
- cynamon: 0.5 łyżeczki
- mleko: 1 szklanka
- jajka (osobno białka i żółtka): 3 sztuki
- sok z pomarańczy: 1 sztuka
- skórka z pomarańczy: 0.5 sztuki
2.W misce wymieszać brązowy cukier, mąkę, len, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Do suchych składników dodać żółtka jaj oraz mleko, dokładnie wymieszać.
3.W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Wymieszać połowę piany z przygotowaną wcześniej masą. Po wymieszaniu wlać masę do pozostałej piany z białek i delikatnie mieszać do całkowitego połączenia się składników (nie miksować!)
4.Dodać rozpuszczone masło, sok z 1 pomarańczy oraz skórkę z połowy owocu. Wymieszać na gładką masę.
5.Jeśli to konieczne natłuścić gofrownicę. Nalewać niewielką ilość masy (ok. 1/3 szklnaki) na formę , jednak to zależy od wielkości formy gofrownicy!
6.Podawać z dodatkami.
PROPOZYCJE PODANIA:
7.- z jogurtem greckim i jagodami, polane syropem jagodowym oraz szklaną mleka z niewielką ilością pianki posypanego sproszkowaną czekoladą
8.- z truskawkami, ugarnirowane jogurtem greckim oprószonym kakao
9.- z cukrem pudrem i poziomkami oraz dodatkowo jogurtem greckim lub waniliowym
10.- w wersji BLACK&WHITE, podawane na białych i czarnych talerzykach, oprószone cukrem pudrem oraz kakao, podane z małą filiżanką espresso
11.- nuts&honey, czyli oblane miodem i posypane podprażonymi orzechami, podawane z gałką lodów
Komentarze