Sernik bez spodu o smaku całej gamy wafelków. Część z nich piekłam w serniku (te są mięciutkie niczym rozpływająca się czekolada), a część posypałam przed podaniem na wierzchu śmietanowej masy (te są chrupiące).
1 godz. 30 min
Składniki:
sernik:
500 g białego sera w kostce
150 ml jogurtu naturalnego
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
2 wafelki czekoladowe
masa śmietanowa:
200 ml śmietanki kremówki
120 g mascarpone
1 łyżeczka cukru
1 wafelek czekoladowy
Wafelkowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski pokruszyć ser, wlać jogurt, zmiksować blenderem. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i żółtka, jeszcze raz zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową. Wafle pokroić w niedużą kostkę, dodać do masy serowej, ponownie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21-22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 60 minut. Ostudzić.
2.Do miski wlać kremówkę, dodać mascarpone i cukier, ubić na sztywną masę. Wyłożyć na wierzch całkowicie wystudzonego sernika. Przed podaniem posypać pokrojonym wafelkiem.
Komentarze