Wafelkowy sernik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sernik bez spodu o smaku całej gamy wafelków. Część z nich piekłam w serniku (te są mięciutkie niczym rozpływająca się czekolada), a część posypałam przed podaniem na wierzchu śmietanowej masy (te są chrupiące).

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • sernik:
    500 g białego sera w kostce
    150 ml jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki cukru
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    3 jajka
    2 wafelki czekoladowe

    masa śmietanowa:
    200 ml śmietanki kremówki
    120 g mascarpone
    1 łyżeczka cukru
    1 wafelek czekoladowy

Wafelkowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć ser, wlać jogurt, zmiksować blenderem. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i żółtka, jeszcze raz zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową. Wafle pokroić w niedużą kostkę, dodać do masy serowej, ponownie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21-22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 60 minut. Ostudzić.

  • 2. Do miski wlać kremówkę, dodać mascarpone i cukier, ubić na sztywną masę. Wyłożyć na wierzch całkowicie wystudzonego sernika. Przed podaniem posypać pokrojonym wafelkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy