Wafelkowy lekki deser z galaretką

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób

Lekki deser z wafelkami, a do tego galaretka z owocami! Wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Deser dla małych i dla dużych ;)

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • (na małą keksówkę)

    galaretka czerwona (np. truskawkowa)
    galaretka jasna (np. cytrynowa)
    galaretka przezroczysta winogronowa
    350 ml śmietanki 36%
    1 wafel tortowy
    duża nekratynka

Wafelkowy lekki deser z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności robimy Galaretkę czerwoną i winogronowa przezroczystą. Czerwoną rozpuszczamy w 300 ml wody, a przezroczystą w 400ml. Studzimy.
    200 ml śmietany ubijamy. Galaretkę ubijamy lekko trzepaczką (tak jakbyśmy chcieli ubić białka na pianę), aby się spieniła Dodajemy stopniowo do śmietany.
  • 2. Formę wykładamy folią spożywczą.
    Wielkość wafla dopasowujemy do wielkości dna formy (docinamy).
    Nektarynkę kroimy na małe kawałki.
  • 3. Na dno formy wylewamy masę z czerwoną galaretką, przykrywamy ją waflem. Wkładamy do lodówki na około 30 -40 minut aby lekko stężała. Na tę warstwę wykładamy owoce i delikatnie wykładamy lekko tężejącą galaretkę przezroczystą. Wkładamy do lodówki aż stężeje.
  • 4. W tym czasie rozrabiamy galaretkę jasną (cytrynową) i studzimy.
    Pozostałą śmietanę ubijamy i dodajemy zimną galaretkę cytrynową. Wlewamy delikatnie do formy i przykrywamy drugim dopasowanym waflem.
    Trzymamy w lodówce jeszcze około 3 godzin, aby każda warstwa dobrze stężała i całość była zwarta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy