Do zrobienia masy użyłam masła, cukru, mleka w proszku i zblendowaną nektarynkę oraz słodkie kakao. Wafelki są pyszne i mają lekko owocowy smak. Polecam.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 nektarynka
100 g masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka słodkiego kakao
1 łyżka mleka w proszku
16 sztuk suchych wafli 5 na 5 cm
Wafelki z kremem nektarynkowo - kakaowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nektarynkę myjemy i kroimy w kostkę a następnie przekładamy do kielicha blendera i blendujemy aż masa będzie gładka.
Masło i cukier wkładamy do miski i ucieramy mikserem. Do utartej masy dodajemy zblendowaną nektarynkę, miksujemy do połączenia się masy i dodajemy mleko w proszku, miksujemy.
Masę dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
Na wafelek nakładamy masę jasną (1czubatą łyżeczkę),rozsmarowujemy, przykładamy drugi wafelek lekko dociskając, na to ciemna warstwa i wafelek i jasna warstwa i wafelek, dociskamy.
Następny wafelek smarujemy ciemną warstwą masy, wafelek,jasna warstwa i wafelek, ciemna warstwa i wafelek i dociskamy. Tak samo smarujemy resztę wafli.
Wafle układamy na tacce, dociskamy czymś ciężkim i wstawiamy do lodówki.
Gotowe wafle kroimy na trójkąty.
Komentarze