wafelki z chałwą

4.5 (163 ocen)

  • 20 min

Wafelki to ten rodzaj słodyczy, który nam się nigdy nie znudzi. Są podzielne,szybkie do zrobienia a do tego tanie i mogą mieć wiele wariantów smakowych. Doskonale nadają się do zabrania ze sobą w podróż.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 kwadratowe wafle
    kostka masła
    300 g chałwy
    2-3 łyżki wódki
    tabliczka białej czekolady
    łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Andruty

Wafelki z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć do białości. Nadal ucierając wsypać cukier a następnie po trochę dodawać pokruszoną chałwę. Na końcu partiami wlać wódkę. Masę podzielić na trzy części i przełożyć wafle. Owinąć je szczelnie folią spożywczą, nakryć deseczką i obciążyć czymś ciężkim (np. kartonem mleka). Wstawić do lodówki na godzinę. Kiedy masa stwardnieje wafel pokroić na prostokąty. W rondelku zagotować wodę i zdjąć z ognia. Na garnku z wrzątkiem umieścić miskę z połamaną czekoladą i rozpuścić nad parą. Rozpuszczoną czekoladę przełożyć do woreczka, odciąć róg i wcisnąć polewę na wafle. Kiedy czekolada zastygnie wafelki zamknąć w pojemniku i schować do lodówki.

Porady

uwaga- akurat te z chałwą nie lubią upałów. Nadzienie łatwo się topi, więc latem przechowuję je w lodówce. Oczywiście w woreczku i szczelnym pojemniku, żeby nie nawilgły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować