ciasto kakaowe (na formę 23 x 38 cm):
6 jaj
15 dag cukru kryształu
4 dag ciemnego kakao
łyżka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
krem orzechowy:
100 g orzechów włoskich
1 łyżka kakao
3 pełne łyżki kremu czekoladowego lub orzechowego (typu nutella)
100 g masła
krem z mlekiem w proszku:
1 i ¾ szkl. mleka w proszku
150 g masła
1/3 szkl. mleka
2 łyżki cukru
Wafelek z podwójnym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kakaowe: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier a następnie żółtka. Na koniec delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód) piec 30 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu zdjąć tzw. skórkę z biszkopta.
2.Krem orzechowy: orzechy posiekać i lekko uprażyć na suchej patelni. Masło utrzeć, stopniowo dodawać krem, kakao i na koniec orzechy.
3.Krem z mlekiem w proszku: mleko zagotować z cukrem. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimne mleko oraz mleko w proszku.
4.Przełożenie: wafel (dociąć na wielkość ciasta) – krem orzechowy -ciasto- krem z mlekiem w proszku – wafel (docisnąć)
Komentarze