Wafelek z podwójnym kremem

4.5 (176 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealna dawka energii :-)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto kakaowe (na formę 23 x 38 cm):
    6 jaj
    15 dag cukru kryształu
    4 dag ciemnego kakao
    łyżka mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    krem orzechowy:
    100 g orzechów włoskich
    1 łyżka kakao
    3 pełne łyżki kremu czekoladowego lub orzechowego (typu nutella)
    100 g masła

    krem z mlekiem w proszku:
    1 i ¾ szkl. mleka w proszku
    150 g masła
    1/3 szkl. mleka
    2 łyżki cukru

    dodatkowo:
    3 płaty wafla (andruta)
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Wafelek z podwójnym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kakaowe: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier a następnie żółtka. Na koniec delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód) piec 30 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu zdjąć tzw. skórkę z biszkopta.
  • 2. Krem orzechowy: orzechy posiekać i lekko uprażyć na suchej patelni. Masło utrzeć, stopniowo dodawać krem, kakao i na koniec orzechy.
  • 3. Krem z mlekiem w proszku: mleko zagotować z cukrem. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimne mleko oraz mleko w proszku.
  • 4. Przełożenie: wafel (dociąć na wielkość ciasta) – krem orzechowy -ciasto- krem z mlekiem w proszku – wafel (docisnąć)

Porady

Ja składałam ciasto w blaszce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Orzechy Wafle

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować