Wafel z żurawiną

0 (0 ocen)

Po świątecznych ciastach wymagających pracy i wysiłku u progu Nowego Roku warto przygotować coś równie efektownego, lecz szybszego :)

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    1 niepełna szklanka mleka (200 ml)
    3/4 szklanki cukru kryształu
    2 pełne szklanki mleka w proszku
    3 płaty wafla
    100 g herbatników (1 małe opakowanie Petitek)
    100 g suszonej żurawiny
    100 g siekanych orzechów włoskich

Wafel z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku roztapiamy margarynę z cukrem i mlekiem. Podgrzewamy do połączenia się składników. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Dodajemy orzechy, żurawinę, rozkruszony jeden płat wafla i rozdrobnione herbatniki. Ponownie mieszamy i odstawiamy do momentu, aż masa zgęstnieje i nie będzie "zjeżdżać" z łyżki. Gotową masę wykładamy na jeden płat wafla, przykrywamy drugim, lekko dociskamy.

Porady

Wierzch wafla efektownie wygląda ozdobiony kleksami z czekolady. Do masy można dodać rodzynki, migdały, pistacje, orzeszki ziemne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy