Wafel z orzechami , rodzynkami i kakao

5 (173 ocen)

Szybkie do zrobienia , słodkie małe co nie co do kawy

Składniki:

  • 1 szkl. mleka
    25 dkg. masła ewentualnie margaryny
    1 szkl. mleka w proszku
    3/4 szkl. cukru
    c. waniliowy
    10 dkg. herbatników
    10 dkg. rodzynek
    1 łyżka kakao
    orzechy laskowe , orzechy włoskie , migdały razem 10 dkg.( można użyć samych orzechów laskowych albo włoskich )
    wafel tortowy ( 5 płatów )
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wafel z orzechami , rodzynkami i kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać mleko dodać masło lub margarynę , cukier zwykły i waniliowy to zagotować i wystudzić . W dużej misce pokruszyć jeden płat wafla i herbatniki ( bardzo drobno ) . Rodzynki sparzyć , odlać wodę ,orzechy pokroić ( żeby było szybciej wkładam orzechy do foliowego worka ( musi być dość gruby ) i tłukę . Do wystudzonego mleka z masłem i cukrami dodać mleko w proszku i pokruszone herbatniki , wymieszać , masę podzielić na 3 części , do jednej dodać rodzynki do drugiej orzechy do trzeciej kakao , przełożyć wafle , przycisnąć cięższym przedmiotem nie za ciężkim i nie za długo( do sklejenia się płatów) ponieważ masa jest dość mokra i wafel szybko robi się miękki . Warto zrobić go dzień wcześniej , masa fajnie tężeje i wafel dobrze się kroi. SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować