Wafel z orzechami , rodzynkami i kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać mleko dodać masło lub margarynę , cukier zwykły i waniliowy to zagotować i wystudzić . W dużej misce pokruszyć jeden płat wafla i herbatniki ( bardzo drobno ) . Rodzynki sparzyć , odlać wodę ,orzechy pokroić ( żeby było szybciej wkładam orzechy do foliowego worka ( musi być dość gruby ) i tłukę . Do wystudzonego mleka z masłem i cukrami dodać mleko w proszku i pokruszone herbatniki , wymieszać , masę podzielić na 3 części , do jednej dodać rodzynki do drugiej orzechy do trzeciej kakao , przełożyć wafle , przycisnąć cięższym przedmiotem nie za ciężkim i nie za długo( do sklejenia się płatów) ponieważ masa jest dość mokra i wafel szybko robi się miękki . Warto zrobić go dzień wcześniej , masa fajnie tężeje i wafel dobrze się kroi. SMACZNEGO!!!
Komentarze