Wafel z masą z mleka w proszku i orzechami

4.51 (177 ocen)

Wafla pamiętam z dzieciństwa, gdyż zawsze robiła go moja mama, a teraz przygotowuje go ja. Bardzo smakuje naszej rodzinie, a jego sekret kryje się w mleku w proszku, które dodaje wyjątkowego smaku.

Składniki:

  • 1 paczka wafli
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 kostka margaryny
    Ponadto:
    2 szklanki mleka w proszku
    miseczka posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.51 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wafel z masą z mleka w proszku i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Margarynę, kakao, cukier, cukier wanilinowy oraz mleko rozpuścić i doprowadzić do wrzenia, a następnie odstawić do wystygnięcia.
    Kiedy masa będzie już zimna dodać 2 szklanki mleka w proszku i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Wafle otworzyć i odstawić dwa, które będą stanowić spód oraz wierzch wafla.
    Pod koniec do masy dodać posiekane orzechy oraz pokruszone wafle.
    Na pierwszy odłożony wafel nałożyć całą masę i wyrównać, a następnie położyć na wierzch pozostały wafel i lekko przycisnąć.

Porady

Najlepiej kruszyć do masy po jednym waflu i za każdym razem mieszać, ponieważ nie może ona być za rzadka, gdyż nie zastygnie oraz za gęsta, gdyż wafel nie połączy się z masą. Ja najczęściej dodaje 3-4 wafle do masy i wtedy wychodzi idealna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Orzechy Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować