Do popołudniowej kawy nieraz przygotowuję słodkości "na szybko". Ten wafel jest łatwy w przygotowaniu i dzięki jego wyjątkowemu smakowi bardzo szybko znika ze stołu!
35 min
Składniki:
Składniki na 2 wafle:
8 andrutów
MASA TRUSKAWKOWA:
2 kostki margaryny
2 szklanki mleka w proszku
2 galaretki truskawkowe
¾ szklanki rodzynek
1 szklanka wiórków kokosowych
½ szklanki cukru trzcinowego drobnego
MASA KAKAOWA:
1 kostka margaryny
2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty)
½ szklanki cukru kryształu
½ szklanki cukru trzcinowego drobnego
1 łyżka kakao
½ szklanki mleka w proszku
100 g orzeszków ziemnych solonych
½ szklanki wiórek kokosowych
¼ szklanki rodzynek
30 g herbatników
Wafel truskawkowo-kakaowy z bakaliami i wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MASA TRUSKAWKOWA: W rondlu rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści.
2.Następnie cały czas mieszając dodajemy mleko w proszku i galaretki i chwilę gotujemy.
3.Do masy wsypujemy rodzynki i kokos, mieszamy.
4.MASA KAKAOWA: W rondlu rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukry i mieszamy aż się rozpuści.
5.Następnie cały czas mieszając dodajemy mleko w proszku i kakao i chwilę gotujemy.
6.Orzeszki ziemne rozdrabniamy w blenderze, herbatniki kruszymy.
7.Do masy wsypujemy rodzynki, kokos, orzeszki, herbatniki i mieszamy.
8.Gorącymi masami przekładamy wafle: rozkładamy na desce dwa wafle, smarujemy masą truskawkową, kładziemy wafel, następnie masa kakaowa, znów wafel, przekładamy masą truskawkową i przykładamy waflem.
9.Pozostawiamy do zastygnięcia a następnie kroimy na prostokąty, kwadraty lub romby.
Komentarze