Wafel przekładany

  • wyświetlono: 421 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wafel ten miał być przełożony samym kajmakiem, jednak w trakcie robienia go okazało się, że mam jej stanowczo za mało :) Poratowałam się zatem konfiturą domową z truskawek oraz masłem orzechowym i śmietanką - pomysł na takie połączenie składników okazał się świetny, gdyż wafel wyszedł przepyszny ! Jest on mięciutki, słodycz kajmaku przełamana jest lekką kwaskowatością konfitury a orzeszki z masła orzechowego przyjemnie chrupią - niebo w gębie ! :)

2017-07-01ab
  • 5 porcje
  • Łatwy

Składniki

Składniki na 1 wafel:
5 andrutów
200 g śmietanki 36% lub 30%
150 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
mały słoik konfitury truskawkowej (u mnie domowa)

KAJMAK:
3 szklanki mleka
1,5 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Wafel przekładany

  • 1. KAJMAK: Do szerokiego garnka o grubym dnie wlewamy mleko, wsypujemy cukry oraz sól, mieszamy, zagotowujemy. Następnie przykręcamy ognień na mały i gotujemy kajmak około 3 godziny (czasem mieszamy).
  • 2. Po 3 godzinach smarujemy gorącym kajmakiem (u mnie miał kolor kawy z mlekiem, po posmarowaniu wafla została mi około 1/3 kajmaku) jeden wafel.
  • 3. Do pozostałej części kajmaku wlewamy śmietankę oraz dodajemy masło orzechowe, gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż lekko zgęstnieje (około 10 minut).
  • 4. Wafel posmarowany kajmakiem od razu przykrywamy drugim, smarujemy go konfiturą truskawkową, kładziemy kolejny wafel, następnie gorąca masa ze śmietanką i masłem orzechowym (połowa), znów wafel i pozostała masa z masłem orzechowym, przykrywamy ostatnim waflem.
  • 5. Pozostawiamy do zastygnięcia (najlepiej położyć na waflu coś cięższego żeby był „równy”) a następnie kroimy na prostokąty, kwadraty lub romby.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kajmakkonfitura truskawkowawafelmasło orzechoweandrutśmietanka 36

Komentarze

Podobne przepisy

image-27dtmf9

Dodane przez: Agnieszka Rec

Wielkanocne ciasteczka przekładane

Naprawdę warto zrobić takie ciasteczka...

budyń przekładany ciastkami

Dodane przez: cook and look

(Nie)zwykły budyń przekładany ciastkami

Jeśli znudziła Wam się zwykła wersja...

Dodane przez: nelniz

Ciasteczka przekładane nutellą

Idealne dla dzieci ale i dla dorosłych

WAFLE przekładane masą GALARETKOWĄ

Dodane przez: kiciax1

WAFLE przekładane masą GALARETKOWĄ

Ten smakołyk szybko się je robi,...

Ciastka  przekładane :)

Dodane przez: izabelapiasecka7

Ciastka przekładane lub nie.

..do herbatki jak znalazł ;)

Serduszka przekładane konfiturą jagodową

Dodane przez: Agnieszka Rec

Serduszka przekładane konfiturą jagodową

Urocze półkruche ciasteczka z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE