Karasie w zalewie octowej

4.5 (156 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Chyba trochę zapomniana pyszna potrawa.Zalewa jest delikatna, podkreśla tylko smak rybki. Polecam

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg karasi (ok. 4 szt)
    1 średnia cebula
    sok z cytryny
    sól, pieprz mielony
    pieprz ziarnisty kolorowy,
    liść laurowy, ziele angielskie
    0.5 szkl octu 10%
    0,5 szkl cukru
    bułka tarta
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Karasie w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby wypatroszyłam i oczyściłam z łusek. Odcięłam łebki. Na godzinę namoczyłam w osolonym mleku. Po tym czasie bardzo dokładnie je wypłukałam, pokroiłam na porcje, obtoczyłan je w bułce tartej i usmażyłam na rumiano.
  • 2. Cebulę pokroiłam w piórka. Do 1 litra wody włożyłam listek, pieprz ziarnisty i ziele angielskie, cebulę, 1 łyżkę soli i cukier. Zagotowałam wszystko i gotowałam ok. 10 min. Przestudziłam, do zalewy wlałam olej ze smażenia ryb.
  • 3. Rybę ułożyłam w słoiku przekładając cebulą i zalałam ciepłą ale nie gorącą zalewą. Odstawiłam na 2 dni do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować