w ogródku znalazłam boczniaki!

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Połączyły się z tymiankiem, wygrzewały na maśle. Okazało się, że są smaczne, zaraz znikły, nie zdążyłam zrobić im zdjęcia :)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - boczniaki duże: 6 sztuk
    - biała cebula (drobno posiekana): 2 sztuki
    - czosnek - ząbek: 1 sztuka
    - tymianek najlepiej świeży (listki): 2 łyżeczki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - masło klarowane: 100 gramów
    - oliwa z czosnkiem i papryką chilli: 1 łyżka
    - ocet winny biały około: 2 łyżki
    - sól morska, gruboziarnista: 3 szczypty
    - cukier trzcinowy: 3 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

W ogródku znalazłam boczniaki! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczniaki po dokładnym oczyszczeniu należy pokroić w drobne paski i starannie osuszyć.
  • 2. Na rozgrzanym maśle z dodatkiem ostrej oliwy zeszklić cebulę z cukrem, dodać czosnek, ocet winny, tymianek i liść laurowy.
  • 3. Gdy zapach octu zniknie dodać sól i boczniaki. Dusić przez ok. 15 minut. Na koniec należy odparować nadmiar płynu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Komunia Duszenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować