POMIDOROWA ZUPA KREM (VELLUTATA di POMODORO)

4.5 (189 ocen)

  • 30 min

Idealna na zimowe dni. Dzięki niej przeniesiecie się wspomnieniami w letnie dni, kiedy to w promieniach słońca dojrzewają przepyszne pachnące latem pomidory.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5l di passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego)
    0,5 l wywaru warzywnego
    1 marchewka
    1 mała cebula
    2 ziemniaki
    oliwa z oliwek
    sól
    ostra papryczka peperoncino/pieprz
    słodka śmietanka (wg. uznania)

    dodatkowo:
    grzanki (chleb/bułka+masło+czosnek/świeża szałwia)
    prażona cebulka
    natka z pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Grzanki

Pomidorowa zupa krem (vellutata di pomodoro) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku podsmażyć na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę i ziemniaki.
  • 2. Dodać wywar warzywny i passatę (musi być bardzo dobrej jakości, najlepiej domowy przecier z pomidorów). Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  • 3. Zmiksować blenderem, do uzyskania kremowej konsystencji, w razie potrzeby dolać wywaru warzywnego lub wody. Według uznania można dodać troszkę słodkiej śmietanki. Doprawić solą i peperoncino lub pieprzem.
  • 4. Przygotować grzanki. Pokroić w kostkę chleb lub bułkę (mogą być czerstwe). Na patelni rozgrzać trochę masła z odrobiną oliwy, dodać ząbek czosnku lub szałwię i pokrojone pieczywo. Podsmażyć do uzyskania złotego koloru.
  • 5. Vellutatę podawać posypaną grzankami i świeżo posiekaną natką pietruszki. Dodatkowo można posypać prażoną cebulką.
    Buon Appetito!

Porady

Jeśli nie macie czasu na przygotowanie ‘prawdziwego’ wywaru warzywnego dobrze sprawdzi się też kostka rosołowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować