Uszka z pieczarkami

0 (0 ocen)

Uszka zrobione własnoręcznie najlepiej smakują, mi jak zwykle w kuchni pomaga moja 11-letnia córcia Kamilka.

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dkg mąki
    2 jajka
    ciepła woda
    troszeczkę soli

    Farsz:
    50 dkg pieczarek
    1 cebula
    1 marchewka
    pieprz i sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Uszka Dania główne

Uszka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Uszka z pieczarkami 1. Ciasto: do mąki wbijamy jajka, dodajemy troszeczkę soli i tyle ciepłej wody, żeby zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na chwilę. Potem rozwałkowujemy, wycinamy kieliszkiem małe kółeczka.
  • Uszka z pieczarkami 2. Farsz: cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, pieczarki drobno kroimy i dodajemy do cebuli, marchewkę ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do cebuli i pieczarek i smażymy, aż wszystko będzie miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Uszka z pieczarkami 3. Na powycinane kółeczka z ciasta nakładamy farsz.
  • Uszka z pieczarkami 4. I formujemy uszka.
  • Uszka z pieczarkami 5. Najlepiej porozkładać sobie od razu na kilka, wtedy będzie nam szybciej.
  • Uszka z pieczarkami 6. Uszka układamy obok siebie żeby się nie dotykały.
  • Uszka z pieczarkami 7. Uszka gotujemy w osolonej wodzie
  • Uszka z pieczarkami 8. Na Wigilię takie uszka z barszczem są u nas obowiązkowo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Pieczarki Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować