Uszka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: do mąki wbijamy jajka, dodajemy troszeczkę soli i tyle ciepłej wody, żeby zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na chwilę. Potem rozwałkowujemy, wycinamy kieliszkiem małe kółeczka.
2.Farsz: cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, pieczarki drobno kroimy i dodajemy do cebuli, marchewkę ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do cebuli i pieczarek i smażymy, aż wszystko będzie miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Na powycinane kółeczka z ciasta nakładamy farsz.
4.I formujemy uszka.
5.Najlepiej porozkładać sobie od razu na kilka, wtedy będzie nam szybciej.
6.Uszka układamy obok siebie żeby się nie dotykały.
7.Uszka gotujemy w osolonej wodzie
8.Na Wigilię takie uszka z barszczem są u nas obowiązkowo.
Komentarze