Uszka z kapustą i grzybami ( kozia bródka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę ugotuj. Odcedź i porządnie odciśnij. Kapustę posiekaj a grzyby przekręć przez maszynkę. Cebulę posiekaj w kostkę. Zeszklij na oleju, dodaj kapustę , grzyby , smaż kilka minut doprawiając solą i pieprzem.
Na stolnicę wsyp mąkę dodaj, jajka ,sól, olej. Wyrób ciasto na gładko dolewając wodę. Ciasto cienko rozwałkuj i wykrawaj małe krążki . Na każdym krążku połóż farsz , złóż ciasto i zlep a potem brzegi powstałych pierożków. Włóż uszka do lekko posolonego wrzątku i gotuj 3 minuty od wypłynięcia. Wyłów łyżką cedzakową, przełóż na talerz i polej olejem aby nie pozlepiały się. Podawaj z barszczykiem .
Komentarze