Uszka z kapustą i grzybami ( kozia bródka)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Tak przygotowane uszka robiłam na święta. Szybko zniknęły ze stołu. Twierdziły, ze takich grzybów jeszcze nie jedli.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    sól
    2 jajka
    1 szklanka ciepłej wody
    1 łyżka oleju

    Farsz:

    1 kg kapusty kiszonej
    20 dkg odgotowanych grzybów
    1 cebula
    olej
    sól.pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Uszka z kapustą i grzybami ( kozia bródka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę ugotuj. Odcedź i porządnie odciśnij. Kapustę posiekaj a grzyby przekręć przez maszynkę. Cebulę posiekaj w kostkę. Zeszklij na oleju, dodaj kapustę , grzyby , smaż kilka minut doprawiając solą i pieprzem.

    Na stolnicę wsyp mąkę dodaj, jajka ,sól, olej. Wyrób ciasto na gładko dolewając wodę. Ciasto cienko rozwałkuj i wykrawaj małe krążki . Na każdym krążku połóż farsz , złóż ciasto i zlep a potem brzegi powstałych pierożków. Włóż uszka do lekko posolonego wrzątku i gotuj 3 minuty od wypłynięcia. Wyłów łyżką cedzakową, przełóż na talerz i polej olejem aby nie pozlepiały się. Podawaj z barszczykiem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować