Uszka z kapustą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszne uszka na świąteczny stół. U mnie bez dodatku grzybów, tylko kapusta kiszona z marchewką i podsmażona cebulka. Smak świeżości nadaje tu posypany po wierzchu szczypiorek. Ciasto na pierogi jest elastyczne, ładnie się skleja, nie rwie się.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • farsz:
    500 g kapusty kiszonej
    1 duża cebulka dymka ze szczypiorkiem
    1 łyżka oleju
    sól
    pieprz czarny

    ciasto:
    500 g mąki pszennej
    1/2 szklani mleka
    1/2 szklanki wrzącej wody
    1 łyżka oleju
    1 żółtko

    dodatkowo:
    do gotowania pierogów:
    sól
    1 łyżka oleju
    szczypiorek do posypania odsmażonych pierogów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Uszka Kapusta kiszona

Uszka z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę gotować przez 30 minut. Ostudzić, dobrze odcisnąć. Drobno posiekać.
    Cebulkę bez szczypiorku drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • 2. Na dużą deskę wsypać mąkę. Mleko wymieszać z wodą, wlewać na mąkę, cały czas mieszając nożem. Gdy lekko ostygnie dodać olej i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 części, rozwałkować, wykrawać kółka literatką. Na każde kółko nakładać ok. 1/2 łyżeczki farszu, złożyć na pół, zlepić brzegi. Końce pierogów zlepić ze sobą tworząc "pierścionek".
  • 3. Do dużego garnka wlać wodę, osolić, wlać 1 łyżkę oleju, doprowadzić do wrzenia. Uszka wrzucać w 2-3 partiach, po wypłynięciu gotować 2 minuty. Wyłowić. Ostudzone smażyć na oleju. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Porady

Do farszu można dodać grzyby leśne lub pieczarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować