Uszka z grzybami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tradycyjne uszka idealne do barszczu.

  • 2 godz.

Składniki:


  • Ciasto:
    500 g mąki
    szklanka wody
    jajko
    szczypta soli
    Farsz:
    100 g suszonych grzybów
    cebula
    3 łyżki masła
    łyżka bułki tartej
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Uszka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Uszka z grzybami 1. Grzyby moczymy kilka godzin przed przygotowaniem farszu. Płuczemy ,zalewamy wodą w której się moczyły i gotujemy około godziny. Wyjmujemy i studzimy.
    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Grzyby i cebulę mielimy na średnich oczkach. Na patelni rozpuszczamy pozostałem masło ,podsmażamy farsz ok. 10 min ,dodajemy łyżkę bułki tartej ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Uszka z grzybami 2. W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie ,przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy ,ponownie robimy w cieście dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko oraz dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty. Na środek każdego umieszczamy farsz ,zlepiamy po przekątnej ,dwa narożniki łączymy ze sobą. Uszka gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z barszczem czerwonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować