Uszka wigilijne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób wykonania ciasta:
Mąkę przesiać, wsypać do miski, zrobić wgłębienie, dodać jajko, szczyptę soli, masło roztopione i wyrabiać dodając letnią wodę z mlekiem. Przekładamy na stolnicę (w razie potrzeby podsypujemy mąką) wyrabiamy ciasto. Przekładamy do folii spożywczej i zostawiamy na minimum pół godziny.
Następnie ciasto rozwałkować na duży prostokąt cieniutko i wykrawać kwadraty o boku około 4 cm. Na każdy kwadrat nałożyć farsz i zlepiać po przekątnej, tak aby powstał trójkąt. Mocno skleić ze sobą dwa końce trójkąta i uformować kształt uszka.
Grzyby namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączyć na sicie. Drobniutko pokroić lub zemleć w maszynce lub poszatkować w blenderze (przystawka z nożykami). Cebulę drobniutko pokroić, zeszklić na maśle, dodać pokrojone grzybki. Przesmażyć 1 minutę. Dodać bułkę tartą ( tak aby farsz nie był rzadki). Mocno doprawić pieprzem.
Gotowe uszka wrzucać do osolonej, wrzącej wody. Gotować ok 3 min po wypłynięciu.
Uszka możemy też zamrozić. Wtedy uszka gotujemy 1 minutę po wypłynięciu i wykładamy na suchą ściereczkę, każdy osobno, żeby się nie skleiły. Gdy wystygną każde uszko smarujemy delikatnie olejem, rozkładamy w pudełeczku i mrozimy. Po wyciągnięciu z zamrażalnika wrzucić uszka na wrzącą wodę i gotować ok 2 min.
Komentarze