Uszka wigilijne

0 (0 ocen)

pyszne domowe mocno grzybowe uszka

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    25 dkg mąki
    1 jajo
    2 łyżki roztopionego masła
    woda letnia z dodatkiem mleka ok 1/4 szkl
    sól

    Składniki farsz:
    3-3 1/2 dkg suszonych grzybów
    1 mała cebulka
    1 łyżka masła
    bułka tarta 1-2 łyżki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Uszka wigilijne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania ciasta:
    Mąkę przesiać, wsypać do miski, zrobić wgłębienie, dodać jajko, szczyptę soli, masło roztopione i wyrabiać dodając letnią wodę z mlekiem. Przekładamy na stolnicę (w razie potrzeby podsypujemy mąką) wyrabiamy ciasto. Przekładamy do folii spożywczej i zostawiamy na minimum pół godziny.
    Następnie ciasto rozwałkować na duży prostokąt cieniutko i wykrawać kwadraty o boku około 4 cm. Na każdy kwadrat nałożyć farsz i zlepiać po przekątnej, tak aby powstał trójkąt. Mocno skleić ze sobą dwa końce trójkąta i uformować kształt uszka.

    Grzyby namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączyć na sicie. Drobniutko pokroić lub zemleć w maszynce lub poszatkować w blenderze (przystawka z nożykami). Cebulę drobniutko pokroić, zeszklić na maśle, dodać pokrojone grzybki. Przesmażyć 1 minutę. Dodać bułkę tartą ( tak aby farsz nie był rzadki). Mocno doprawić pieprzem.

    Gotowe uszka wrzucać do osolonej, wrzącej wody. Gotować ok 3 min po wypłynięciu.
    Uszka możemy też zamrozić. Wtedy uszka gotujemy 1 minutę po wypłynięciu i wykładamy na suchą ściereczkę, każdy osobno, żeby się nie skleiły. Gdy wystygną każde uszko smarujemy delikatnie olejem, rozkładamy w pudełeczku i mrozimy. Po wyciągnięciu z zamrażalnika wrzucić uszka na wrzącą wodę i gotować ok 2 min.

Porady

wychodzi ok 30 35 uszek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować