Uszka do czerwonego barszczu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Domowe uszka są o wiele smaczniejsze od kupnych. Robię je co roku do wigilijnego barszczu

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto :
    1 jajko
    2 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    1/2 szklanki letniej wody
    farsz:
    kapusta kiszona
    suszone grzyby (wcześniej namoczone)
    cebula
    łyżka smalcu
    sól
    pieprz

Uszka do czerwonego barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnice i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie można podsypywać stolnice mąką aby ciasto się nie przyklejało. Dzielimy na dwie części (jest wygodniej) rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką kółka . Przygotowujemy farsz :)
    kapuste gotujemy do miękka grzyby kroimy i cebule też. podsmażamy grzyby z cebulą . kapuste odciskamy i kroimy bardzo drobno. dodajemy do grzybów .Delikatnie podsmażamy mieszamy i doprawiamy do smaku . powinien być dość pikantny . nakładamy troche farszu na każde kułeczko i zlepiamy na pół (jak pieroga) i potem sklejamy jeszcze na pół. Gotujemy w osolonym wrzątku od wypłynięcia kilka minut .

Porady

do wody można dodać łyżkę oleju aby uszka się nie sklejały.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy