Ciasto Usta adama z pianką

0 (0 ocen)

  • 60 min

ciekawe ciasto o ciekawym smaku

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajka
    10 dag margaryny
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao

    Masa piankowa:
    2 opakowania śnieżki
    1 galaretka truskawkowa
    2 szklanki mleka

    Dodatkowo:
    1 opakowanie biszkoptów
    dżem jabłkowy
    10 sztuk ptasiego mleczka
    czekolada biała

Ciasto usta adama z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy piana zacznie sztywnieć wsypać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakaem mieszając łyżką drewnianą. Dodać roztopioną margarynę i wymieszać. Na dno blaszki ułożyć delicje posmarowane dżemem jabłkowym. Ciasto przelać na biszkopty i piec ok 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Śnieżkę ubić na mleku a następnie wlać stężałą galaretkę i zmiksować. Ptasie mleczko pokroić na mniejsze kawałeczki. Jedną połowę masy wlać na upieczony biszkopt. Ułożyć kawałeczki ptasiego mleczka i wylać na wierzch kolejną porcje masy. Czekoladę białą starkować i obsypać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy