Ciasto "Usta Adama"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne ciasto, nie tylko na wyjątkowe okazje

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • (na blaszkę 25x35cm)

    CIASTO:

    1 1/2 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jajek (białka + żółtka)
    3 łyżki wody
    2 łyżki ekstraktu waniliowego
    250g masła


    KREM:

    250g masła
    1/2 l mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego


    DODATKOWO:

    1/2 tabliczki startej, gorzkiej czekolady
    1 opakowanie biszkoptów
    powidła śliwkowe do przełożenia biszkoptów
    sok porzeczkowy do nasączenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "usta adama" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Masło, cukier, kakao i wodę umieścić w rondelku i zagotować. Następnie schłodzić. Mąkę przesiać z proszkiem do miski, dodać żółtka oraz masę kakaową i ekstrakt. Zmiksować. Pianę z białek ubić na sztywno, połączyć z ciastem.
    Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem dopieczenia i piec w 170'C około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczony placek wystudzić, nasączyć sokiem porzeczkowym.
  • 2. KREM:
    Z mleka odlać 3/4 szklanki, rozpuścić w niej mąki, cukry i wymieszać żółtka. Wlać na gotujące się mleko, ugotować jak klasyczny budyń. Wystudzić, przykrywając folią spożywczą na wierzchu (żeby nie zrobił się kożuszek).
    Masło ubić na puszysto, dodawać po łyżce zimny budyń, zrobić gładki, jasny krem.
  • 3. SKŁADANIE:
    Biszkopty składać po dwa, przekładając powidłami. Na upieczony, nasączony spód wyłożyć 1/2 kremu, ułożyć warstwę podwójnych biszkoptów, przykryć drugą częścią kremu. Wierzch posypać startą czekoladą. Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować