Uśmiechnięte ciasteczka z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser najlepiej 3-krotnie mielony,rozgnieść widelcem,margarynę prosto z lodówki pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do twarogu,dodać szczyptę soli,cukier waniliowy,przesianą mąkę i wszystko szybko i energicznie zagnieść,lub wspomóc się mikserem.
Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godz.
2.Jabłka umyć,obrać i pokroić 8-semki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm,wykrawać szklanką kółka,lub foremką okrągłą z falbanką,na każdym kółku kładziemy kawałek jabłka szerszym kawałkiem przy brzegu i składamy na pół,dociskając delikatnie górę ciasta do jabłka.
3.Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,i pieczemy w temp.220 C ok. 25 min.
Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Przed wałkowaniem ciasta dobrze jest podsypać delikatnie blat.
Komentarze