Urywane bułeczki z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealne na spotkanie z przyjaciółmi, czy rodzinne śniadanie.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na rozczyn:
    20 g świeżych drożdży
    50 ml ciepłego mleka
    3 łyżeczki brązowego cukru
    1 łyżka mąki pełnoziarnistej
    Składniki na ciasto:
    3 szkl mąki pełnoziarnistej
    250 ml ciepłego mleka
    2 łyżki masła roztopionego
    szczypta soli
    1 łyżka nasion chia
    Składniki na kruszonkę:
    1 łyżka oleju kokosowego
    2 łyżki cukru brązowego
    2 łyżki mąki pełnoziarnistej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Kruszonka

Urywane bułeczki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn:
    Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier i ciepłe mleko, wymieszać do połączenia się składników. Dodać mąkę i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
    Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, mleko, przestudzone masło, sól, nasiona chia i wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
    Uformować bułeczki i ułożyć je w tortownicy, zostawiając małe odstępy.
    Odstawić na 30 minut.
    Kruszonka:
    W tym czasie przygotować kruszonkę, połączyć wszystkie składniki, do uzyskania sypkiej masy.
    Całość:
    Bułeczki posypać kruszonką i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut.
    Ostudzić.

Porady

Jeżeli nie mamy oleju kokosowego, można dodać masło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować