Urywane bułeczki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn:
Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier i ciepłe mleko, wymieszać do połączenia się składników. Dodać mąkę i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, mleko, przestudzone masło, sól, nasiona chia i wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
Uformować bułeczki i ułożyć je w tortownicy, zostawiając małe odstępy.
Odstawić na 30 minut.
Kruszonka:
W tym czasie przygotować kruszonkę, połączyć wszystkie składniki, do uzyskania sypkiej masy.
Całość:
Bułeczki posypać kruszonką i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut.
Ostudzić.
Porady
Jeżeli nie mamy oleju kokosowego, można dodać masło.
Komentarze