Urodzinowy Torcik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Torcik który publikuję wymyśliłam sama specjalnie na urodziny mojego męża

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:6 jaj, 1i 1/2 szk.l cukry, 1i 1/2 szkl. mąki pszennej, 6 łyżek oleju, 1 łyżka octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa: 1 budyń śmietankowy, 1 cukier waniliowy, 3 łyż. cukru, 1 kostka masła.
    Poncz: 2 szkl przegotowanej wody, sok z połowy cytryny i kilka kropel olejku rumowego
    Do dekoracji: O,5 L śmietany kremówki 36% + 2 śmietan Fixy, 0,5 szkl cukru pudru, owoce sezonowe, roztopiona czekolada
    Ponadto Dżem wiśniowy

Urodzinowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodać cukier, żółtka i mąkę z proszkiem oraz olej.
    Tortownicę wysmarować margaryną i opruszyć mąką. Wylać ciasto. Piec 30 min w temp 180 stopni.
    Ugotować budyń z cukrami. Ostudzony rozetrzeć z masłem.
    Śmietanę ubić dodając śmietan fixy i pół szkl. cukru pudru
  • 2. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Dolną wyłożyć na tortownicę polać ponczem i wyłożyć masę budyniową. Przykryć drugim biszkoptem, polać ponczem i wyłożyć masę budyniową+ dżem wiśniowy. przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Wierzch i boki posmarować ubitą śmietaną. Za pomocą maszynki do tortów udekorować według uznania. Przybrać owocami i polać roztopiona czekoladą

Porady

Boki tortu możemy opruszyć wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy