Urodzinowe dietetyczne papryki faszerowane ryżem i indykiem

0 (0 ocen)

Pieczone w piekarniku, smaczne i zdrowe.

Składniki:

  • 14 szt papryk żółtych podłużnych
    2 woreczki ryżu pełnoziarnistego
    1 woreczek ryżu białego długoziarnistego
    1 kg piersi z indyka

    papryka mielona słodka 1,5 łyżki
    zioła prowansalskie 2,5 łyżki
    suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 2 łyzki
    pieprz kolorowy mielony 1/2 łyzeczki
    kurkuma 1 łyżeczka
    sól 1/2 łyzeczki
    czosnek niedźwiedzi suszony 1,5 łyżki
    olej 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Dania główne Faszerowane

Urodzinowe dietetyczne papryki faszerowane ryżem i indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, osuszamy, wycinamy gniazda nasienne, tak by móc ją nafaszerwoać farszem.
  • 2. Ryż gotujemy, ale tak by był ugotowany, ale nie za miękki i nie za twardy. Można by powiedzieć - tak jak przy makaronie - al dente.
  • 3. Piers indycza myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa. Możemy kupic ewentualnie gotowe mielone mięso z piersi indyka.
  • 4. W misce mieszamy razem: surowe mięso, ugotowany ryż, wszystkie przyprawy. Wyrabiamy masę ręką, dolewając 2 łyżki oleju. Masa ma być zwarta.
  • przed pieczeniem 5. Faszerujemy papryczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 220 stopniach, a natępnie przez około 10 góra 15 minut w 200 stopniach.
  • 6. Polewamy ketchupem lub sosem pomidorowym. Spożywamy ciepłe - można je kroić nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Ketchup Papryka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować