Urodzinowe dietetyczne papryki faszerowane ryżem i indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy, osuszamy, wycinamy gniazda nasienne, tak by móc ją nafaszerwoać farszem.
2.Ryż gotujemy, ale tak by był ugotowany, ale nie za miękki i nie za twardy. Można by powiedzieć - tak jak przy makaronie - al dente.
3.Piers indycza myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa. Możemy kupic ewentualnie gotowe mielone mięso z piersi indyka.
4.W misce mieszamy razem: surowe mięso, ugotowany ryż, wszystkie przyprawy. Wyrabiamy masę ręką, dolewając 2 łyżki oleju. Masa ma być zwarta.
5.Faszerujemy papryczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 220 stopniach, a natępnie przez około 10 góra 15 minut w 200 stopniach.
6.Polewamy ketchupem lub sosem pomidorowym. Spożywamy ciepłe - można je kroić nożem.
Komentarze