Deser czekoladowy ze śliwką w rumie

0 (0 ocen)

  • 40 min

deser o dużej mocy dzięki zawartości brązowego rumu przełamany słodką chałwą

  • 40 min

Składniki:

  • śmietana 30 % 1 szklanka
    czekolada mleczna 100 gr
    masło 50 gr
    chałwa wg gustu
    brązowy rum 50 ml.
    śliwki suszone kilka sztuk
    białko 1 szt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser czekoladowy ze śliwką w rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuść kostki czekolady ,dodaj masło oraz szczyptę soli.
    Śmietankę ubij.Białko ubij na sztywno, do zimnej czekolady dodaj śmietanę i wymieszaj, następnie dodaj bite białko i delikatnie zamieszaj .Śliwki pokrój ,zalej rumem ,chałwę pokrusz dodaj do masy , dodaj śliwki ,masę przełóż do pucharków posyp chałwą .
    schłodzić .

Porady

moc deseru zależy od czasu moczenia śliwek w rumie ,mi wystarczy 1 godzina ,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Czekolada Rum Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie
.

To może cię zainteresować