Uova in Purgatorio czyli jaja w czyśćcu

0 (0 ocen)

We Włoszech to danie obiadowe lub kolacyjne, u nas wspaniałe śniadanie.

Składniki:

  • 1 - 2 ząbki czosnku
    1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
    2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę (ew. z puszki
    bazylia, oregano
    sól, pieprz
    2 -3 duże jaja
    3 - 4 łyżki startego żółtego sera
    1 ostra papryczka lub peperoncino w płatkach

Uova in purgatorio czyli jaja w czyśćcu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • UOVA 1. Na patelni smażymy na tłuszczu lekko rozgnieciony czosnek, aż się lekko przyrumieni. Dodajemy pomidory i doprawiamy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Wyjmujemy czosnek.
    Robimy łyżką wgłębienia w sosie pomidorowym. Rozbijamy jajka i umieszczamy je we wgłębieniu. Posypujemy serem. Przykrywamy i dusimy ok. 3 minuty, aż jajka się zetną.

Porady

Nie mieszać jajek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy