Umbryjskie gruszki smażone na białym winie z serem pecorino

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Oryginalna włoska potrawa udoskonalona przeze mnie. Idealna na różne spotkania towarzyskie jako niebanalna przekąska.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - gruszki z ogonkami (niezbyt miękkie): 3 sztuki
    - wino białe(najlepiej półwytrawne): 0.5 szklanki
    - miód pszczeli: 2 łyżki
    - ocet balsamiczny: 3 łyżki
    - sól morska gruba: 1 szczypta
    - pieprz kolorowy świeżo mielony około: 1 szczypta
    - ser pecorino dojrzewający starty na grubych oczkach tarki: 0.5 szklanki
    - masło: 3 łyżki
    - Oliwa z oliwek 1 łyżka: 1 łyżka
    - kaszka kukurydziana: 0.5 szklanki
    - szynka parmeńska: 6 plastrów
    - sałata np. rukola: 3 pęczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Umbryjskie gruszki smażone na białym winie z serem pecorino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Umbryjskie gruszki smażone na białym winie z serem pecorino 1. Gruszki należy umyć, obrać ze skórek i przekroić na pół, pozostawiając szypułkę na jednej połówce albo rozciętą na obu. Gniazd nasiennych nie usuwamy.
    Połówki gruszek panierujemy w kaszce kukurydzianej, przyciskając je dobrze przeciętą stroną.
    Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą i kiedy tłuszcz zacznie się pienić układamy gruszki. Posypujemy je solą morską i pieprzem. Smażymy przez parę minut, a następnie odwracamy delikatnie na drugą stronę. Z każdej strony należy je smażyć ok. 5 minut, w zależności od stopnia ich dojrzałości.
    Możemy wyjąć gruszki i delikatnie owinąć je w szynkę (użyłam po 2 plastry na połówkę). Do tego celu użyć szpikulca lub wykałaczki by szynka nie spadła. Ponownie ułożyć na patelni.
    Wlać wino, poczekać aż odparuje, dodać miód, ocet balsamiczny. Można dolać oliwę z oliwek lub kolejną łyżkę masła, by sos był szklisty. Dokładnie wymieszać. Jeśli nie jest to możliwe, to należy wyjąć gruszki z patelni i przygotować sos, a potem ponownie je ułożyć.
    Gruszki należy podawać na sałacie, rukolii lub szpinaku jak ja to zrobiłam. Zetrzeć ser pecorino, polać danie sosem z patelni lub również dodatkową porcją miodu.
    Ja przygotowalam aż 3 wersje tego dania: 1. dietetyczną gruszkę w samej panierce tylko z dodatkiem oliwy, miodu i octu z małą ilością sera pecorino , 2. gruszki z szynką, 3. gruszki bez szynki.
  • Umbryjskie gruszki smażone na białym winie z serem pecorino 2. Gruszki bez szynki, light
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować