Umbryjskie gruszki smażone na białym winie z serem pecorino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki należy umyć, obrać ze skórek i przekroić na pół, pozostawiając szypułkę na jednej połówce albo rozciętą na obu. Gniazd nasiennych nie usuwamy.
Połówki gruszek panierujemy w kaszce kukurydzianej, przyciskając je dobrze przeciętą stroną.
Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą i kiedy tłuszcz zacznie się pienić układamy gruszki. Posypujemy je solą morską i pieprzem. Smażymy przez parę minut, a następnie odwracamy delikatnie na drugą stronę. Z każdej strony należy je smażyć ok. 5 minut, w zależności od stopnia ich dojrzałości.
Możemy wyjąć gruszki i delikatnie owinąć je w szynkę (użyłam po 2 plastry na połówkę). Do tego celu użyć szpikulca lub wykałaczki by szynka nie spadła. Ponownie ułożyć na patelni.
Wlać wino, poczekać aż odparuje, dodać miód, ocet balsamiczny. Można dolać oliwę z oliwek lub kolejną łyżkę masła, by sos był szklisty. Dokładnie wymieszać. Jeśli nie jest to możliwe, to należy wyjąć gruszki z patelni i przygotować sos, a potem ponownie je ułożyć.
Gruszki należy podawać na sałacie, rukolii lub szpinaku jak ja to zrobiłam. Zetrzeć ser pecorino, polać danie sosem z patelni lub również dodatkową porcją miodu.
Ja przygotowalam aż 3 wersje tego dania: 1. dietetyczną gruszkę w samej panierce tylko z dodatkiem oliwy, miodu i octu z małą ilością sera pecorino , 2. gruszki z szynką, 3. gruszki bez szynki.
Komentarze