Ulubiony keczup Jędrusia

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ketchup to coś co zawsze musi być u nas w domu. Dodajemy go do kanapek, zapiekanek, pizzy i innych przekąsek. Ten ketchup to doskonały sposób na zużycie cukinii.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii
    0,5 kg cebuli
    0,5 kg cukru
    garść soli
    1 szklanka octu
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    60 dag przecieru pomidorowego
    4 ząbki czosnku (dla chętnych)
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ulubiony keczup jędrusia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw myjemy i obieramy cukinię, a następnie ją ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy razem z cukinią, zasypujemy cukrem, mieszamy. Odstawiamy na 5h.
    Po tym czasie wracamy do naszego ketchupu. Dodajemy garść soli i gotujemy ok. 20-30 min.
  • 2. Teraz możemy dodać szklankę octu, pieprz, paprykę ostrą i słodką, przecier pomidorowy (u mnie zawsze przecier pomidorowy Pudliszki - nie jest to reklama, nie zapłacili mi :D - przy tym przecierze ketchup nie jest wodnisty, a wiem, że czasem się tak zdarza). Gotujemy 10 min.
    Następnie możemy dodać zioła prowansalskie (według uznania). Miksujemy - u mnie blender "żyrafa" .
    Nakładamy do słoiczków, zakręcami i pasteryzujemy ok. 10 - 20 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować