Ketchup to coś co zawsze musi być u nas w domu. Dodajemy go do kanapek, zapiekanek, pizzy i innych przekąsek. Ten ketchup to doskonały sposób na zużycie cukinii.
1 godz. 30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
1,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli
0,5 kg cukru
garść soli
1 szklanka octu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
60 dag przecieru pomidorowego
4 ząbki czosnku (dla chętnych)
zioła prowansalskie
Ulubiony keczup jędrusia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw myjemy i obieramy cukinię, a następnie ją ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy razem z cukinią, zasypujemy cukrem, mieszamy. Odstawiamy na 5h.
Po tym czasie wracamy do naszego ketchupu. Dodajemy garść soli i gotujemy ok. 20-30 min.
2.Teraz możemy dodać szklankę octu, pieprz, paprykę ostrą i słodką, przecier pomidorowy (u mnie zawsze przecier pomidorowy Pudliszki - nie jest to reklama, nie zapłacili mi :D - przy tym przecierze ketchup nie jest wodnisty, a wiem, że czasem się tak zdarza). Gotujemy 10 min.
Następnie możemy dodać zioła prowansalskie (według uznania). Miksujemy - u mnie blender "żyrafa" .
Nakładamy do słoiczków, zakręcami i pasteryzujemy ok. 10 - 20 min
Komentarze