Ulubione Danie Jednogarnkowe

4.5 (178 ocen)

  • 2 godz.

Moje ulubione danie jednogarnkowe (łazanki inaczej) które gotuję z kluskami innymi niż łazanki. Czasami są to rurki innym razem świderki. Przygotowanie tego dania jest proste, szybkie i smakuje ono wszystkim domownikom.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej
    1 opakowanie makaronu (np. rurki)
    kilogram kiełbasy np. podwawelskiej
    kilogram pieczarek
    smalec
    2 cebule
    sól
    pieprz
    2 kostki rosołowe drobiowa i wołowa
    przyprawa uniwersalna
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Ulubione danie jednogarnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KAPUSTA
    Kapustę poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić. Ponownie gotować podlaną 2-3 szklankami wody. po 15 minutach posolić, dodać pieprz, kostki rosołowe, i łyżkę przyprawa uniwersalna 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie. Gotować na średnim ogniu około 60minut do całkowitego odparowania wody, często mieszając aby nie przywarło.

    Kiełbasę pokroić w kostkę- podsmażyć dość mocno na patelni. dodać do ugotowanej i miękkiej już kapusty- wymieszać.

    Pieczarki umyć, pokroić w cieniutkie półplasterki i udusić na patelni z dodatkiem smalcu. Posolić i popieprzyć. Dołożyć do kapusty i kiełbasy.

    cebulę udusić na patelni na smalcu- dodać do pozostałych składników.

    całość pogotować 15-20 minut.

    Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić i dołożyć do przygotowanej kapusty z kiełbasą i pieczarkami. Wymieszać i podawać.

    smacznego!

Porady

Kapustę należy zagotować 1 raz w wodzie i odcedzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować