Ulubione ciasto marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Przygotowuje je zawsze z 9-letnią córką, ale jest tak łatwe że mogłaby z powodzeniem przygotować je sama. Wystarczy wymieszać kilka składników i upiec. Jest wilgotne, korzenne i puszyste. Znika jeszcze gorące 

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na formę keksówkę)
    4 jajka M
    szklanka cukru
    szklanka oleju słonecznikowego
    1 i ¾ szklanki maki krupczatki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody
    ½ łyżeczki soli
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    łyżka octu
    4 łyżki kefiru/maślanki
    2 szklanki startej na małych oczkach marchewki (około 2 dużych)
    ½ szklanki łuskanego słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Ciasto marchewkowe

Ulubione ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
    W misie miksera umieszczamy cale jajka (białka i złotka) oraz cukier. Ubijamy na średnich obrotach, aż będą jednolite i bardzo puszyste (w zależności od miksera koło 8-10 minut). Bez przerywania miksowania dodajemy olej, a następnie porcjami suche składniki, ocet i kefir. Na końcu dodajemy słonecznik oraz startą marchewkę. Dokładnie mieszamy.
    Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach C do tzw „suchego patyczka).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować