Ukraińskie pierogi z wątróbką

0 (0 ocen)

Pierogi - w każdej postaci są pyszne. Te dla wielbicieli wątróbką stanowią prawdziwy rarytas. Łatwe w przygotowaniu i niedrogie danie.

Składniki:

  • 30 dag wątróbki drobiowej
    2 małe cebule
    jabłko
    100 ml białego wina
    2 łyżki masła
    mąką
    sól
    pieprz
    majeranek
    olej

Ukraińskie pierogi z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbką po oczyszczeniu obtaczamy w mące. Smażymy na odrobinie oleju. 1 cebulę i jabłko kroimy w kostkę,smażymy na połowie porcji masła. Dodajemy wątróbką i wino. Dusimy do miękkości i blendujemy. Studzimy.
  • 2. Do ok. szklanki mąki dodajemy stopniowo wrzątek i zagniatamy elastyczne ciasto-proporcje "na oko". Odsączamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Wałkujemy, wycinamy kółka i lepimy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie.
  • 3. Cebulę kroimy bardzo drobno i smażymy na maśle. Podajemy pierożki z odrobiną smażone cebulki.

Porady

Wątróbka strzela w trakcie smażenia. Warto zaopatrzyć się w siateczkową pzykrywkę na patelnię.

Komentarze

Podobne przepisy