Ukraińskie pierogi z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbką po oczyszczeniu obtaczamy w mące. Smażymy na odrobinie oleju. 1 cebulę i jabłko kroimy w kostkę,smażymy na połowie porcji masła. Dodajemy wątróbką i wino. Dusimy do miękkości i blendujemy. Studzimy.
2.Do ok. szklanki mąki dodajemy stopniowo wrzątek i zagniatamy elastyczne ciasto-proporcje "na oko". Odsączamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Wałkujemy, wycinamy kółka i lepimy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie.
3.Cebulę kroimy bardzo drobno i smażymy na maśle. Podajemy pierożki z odrobiną smażone cebulki.
Porady
Wątróbka strzela w trakcie smażenia. Warto zaopatrzyć się w siateczkową pzykrywkę na patelnię.
Komentarze