Ukraińskie czenachi

4.99 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest to wspaniałe danie na każdą uroczystość lub na niedzielny obiad. Oczywiście na Ukrainie jada się je z chlebem.

Składniki:

  • ● 60 dag mięsa wołowego
    ● 1 cebula
    ● 1 litr rosołu lub bulionu z 2 kostek rosołowych
    ● 1 duża marchewka
    ● sól
    ● pieprz
    ● listek laurowy
    ● ziele angielskie
    ● 100 g koncentratu pomidorowego
    ● 250 g czerwonej fasolki z puszki
    ● mąka ziemniaczana i pszenna do zagęszczenia sosu
    ● tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ukraińskie czenachi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę.
    Oprószamy solą i pieprzem i
    podsmażamy. Dodajemy pokrojoną
    w kostkę cebulę i smażymy
    z mięsem, rumieniąc.
  • 2. Podsmażone mięso z cebulą
    przekładamy do przygotowanego
    wcześniej rosołu lubbulionu
    z kostki. Na małym
    ogniu gotujemy do miękkości.
  • Ukraińskie czenachi 3. Do gotującego się mięsa
    dodajemy startą na tarce
    z dużymi oczkami marchew
    oraz listek laurowy i ziele angielskie.
    Na koniec dodajemy
    koncentrat pomidorowy oraz
    czerwoną fasolkę z puszki.
    Gotujemy jeszcze chwilę na
    małym ogniu, a na koniec zagęszczamy
    mąką ziemniaczaną
    z pszenną, tak aby powstał
    gęsty sos pomidorowy.
  • 4. Do tego dania podajemy
    smażone frytki. Wkładamy je
    do miseczki z czenachi, dodajemy przeciśnięty przez praskę
    czosnek (tak jak kto lubi) oraz
    posypujemy drobniutko posiekanym
    koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować