• 1 godz. 20 min

ten przepis poznałam 14 lat temu będąc na Ukrainie. Taka też była nazwa tego dania :) ukrainki robiłam już kilkadziesiąt razy, zawsze świetnie smakują :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 andruty
    ok 3 kg ugotowanych ziemniaków
    parówki lub kiełbasa 4-8 szt (w zależności od długości)
    -przyprawy;pieprz ,sól,oregano bazylia,koper,cebula(w/g uznania)
    2 jaja mąka,bułka tarta-panierka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ukrainki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki utłucz z przyprawami,na dobrze zwilżoną ściereczkę(zapobiega połamaniu i lekko nawilża wafla) połóż andruta a na nim równo rozprowadz gorące ziemniaki(ok 5-6 łyżek z czubkiem)z samego przodu połóż parówkę-kiełbasę,i ciasno zroluj - jak roladę-odłóż do ostygnięcia na drugą suchą ściereczkę .Z resztą wafli tak samo . Przestudzone ''rolady'' potnij na 1-2 cm krążki,obtocz w panierce i smaż z obu stron na złoty kolor.podawaj w/g uznania np z sosem,sałatką z dipami wszelkiego rodzaju,tylko z ketchupem lub zupełnie same.

Porady

Na zimno też są dobre.Do ziemniaków możesz dodać 2 kiszone ogórki pokrojone w drobną kostkę ,a i ''wkładka'' też może być inna np;jaja na twardo,ryba....jak kto woli... :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.2 (408 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować