UFO – Latający talerz.

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Supergwiazda jesienna.

Składniki:

  • 1 patison
    20 dkg świeże grzyby
    1 cebula
    10 dkg ser grecka feta
    Miąższ z patisona
    2 żółtka
    Sól, pieprz
    Klarowane masło albo oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ufo – latający talerz. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Po wylądowaniu 1. Wykonanie:

    Z patisona ściąć „czapeczkę”. Jest to dosyć trudna czynność. Trzeba uważać na ręce. Patison ma twardą skórę. Posłużyłem się nożem z ząbkami. Z patisona usunąć pestki, następnie wyciąć miąższ. Pozostawić ½ cm ścianki. Miąższ pokroić w kostkę. Patison włożyć do osolonego wrzątku i gotować około 15 minut.
    Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle, dodać pokrojone świeże grzyby, dusić przez chwilę na patelni. Posolić i dodać świeżo zmielony pieprz. Chwile przestudzić, wymieszać z żółtkami, a następnie z pokrojoną w kostkę fetą. Napełnić patisona, nakryć „czapeczką”. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 oC i piec około 45 minut.

Porady

Supergwiazda jesienna, dynia, to niekwestionowana piękność ogrodów. Duża, złocista, wprost promieniuje radością i smakiem. Pojawia się i znika, a naprawdę warto ją pokochać. Można z niej zrobić wszystko, od zupy do ciasta. Możemy ją piec, gotować, robić dżemy i marynaty. Suszone pestki dyni są lubianą przegryzką i dodatkiem do potraw. Dynie "zimowe" należy obrać z twardej skórki i tu przyda się silna ,męska ręka. Dynie "letnie" możemy jadać ze skórką. Polecam młodą dynię Hokkaido o przyjemnym, kasztanowym smaku. Polecam też, mało rozpowszechniony patison, zwany dynią talerzową. Zielone i żółte miniaturowe patisony są bardzo wdzięcznym materiałem w kuchni. Owoce patisonów można przyrządzać ze skórką, podobnie jak cukinię i najlepiej smakują faszerowane. Dynia jest znakomitym źródłem beta-karotenu, witaminy C, B, a także K, Ca i Fe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KH_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować