Udziec z indyka z wiśniami

4.5 (190 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam dania mięsne z dodatkiem owoców. Takie danie przygotowałam na niedzielny obiad dla mojej rodziny. Wszyscy byli zachwyceni a mięsko szybko zniknęło z talerza.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 udziec z indyka około 1 kg
    1 łyżeczka czosnku w proszku
    1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    1/3 szklanki cukru
    1 szklanka drylowanych wiśni
    Sól, pieprz do smaku
    3 łyżki oleju
    3-4 goździki
    Majeranek, rozmaryn
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udziec z indyka z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem. Posypać majerankiem i igłami rozmarynu. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Następnie mięso nasmarować olejem, włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Piec w temp. 180 stopni do miękkości mięsa. Pod koniec zdjąć pokrywkę, by mięso nabrało rumianego koloru. Do garnka wlać wino, dodać cukier i goździki gotować do zmniejszenia objętości około 1/3. Następnie dodać drylowane wiśnie, gotować 5 minut. Mąkę rozpuścić w małej ilości wody, wlać do wiśni, zagotować. Upieczone mięso podać z sosem wiśniowym i plasterkami smażonych ziemniaków.

Porady

Zamiast czosnku mielonego można użyć świeżego. Danie można podać dodatkowo ze świeżym rozmarynem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować