Udziec indyka z papryką czerwoną

4.5 (144 ocen)

Indyk to jedno z najsmaczniejszych chudych mięs. Delikatne, soczyste mięso nafaszerowane świeżą papryką i zamarynowane m.in. w kurkumie zaliczanej do superfood.

Składniki:

  • udziec indyka z kością
    1 papryka czerwona

    MARYNATA:

    4 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka kurkumy
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Udziec indyka z papryką czerwoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-29qx66m 1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć. Wyciąć kość z udźca i dokładnie natrzeć marynatą z każdej strony, skórę również. Kości nie wyrzucać, przyda się do zupy :) Mięso odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. U mnie leżakowało całą noc.

  • image-1tkhf7q 2. Paprykę pociąć na paski i włożyć między pasmami mięsa. Wszędzie gdzie jest to możliwe.
  • image-01h7pyr 3. Mięso ciasno zwinąć i związać sznurkiem bawełnianym. Włożyć do rękawa do pieczenia i położyć na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1,5 godziny. Po upieczeniu wyjąć mięso i odczekać 10 min, zanim pokroimy. Podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Marynata Mięso Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

4.49 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Parzony udziec z indyka

4.49 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Parzony udziec z indyka

evita0007 Pyszne mięsko do pieczywa :)

To może cię zainteresować