Indyk to jedno z najsmaczniejszych chudych mięs. Delikatne, soczyste mięso nafaszerowane świeżą papryką i zamarynowane m.in. w kurkumie zaliczanej do superfood.
Udziec indyka z papryką czerwoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć. Wyciąć kość z udźca i dokładnie natrzeć marynatą z każdej strony, skórę również. Kości nie wyrzucać, przyda się do zupy :) Mięso odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. U mnie leżakowało całą noc.
2.Paprykę pociąć na paski i włożyć między pasmami mięsa. Wszędzie gdzie jest to możliwe.
3. Mięso ciasno zwinąć i związać sznurkiem bawełnianym. Włożyć do rękawa do pieczenia i położyć na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1,5 godziny. Po upieczeniu wyjąć mięso i odczekać 10 min, zanim pokroimy. Podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :)
Komentarze