Udziec indyczy z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne mięso, zamarynowane w marynacie z dodatkiem tymianku i miodu. Chociaż udziec z indyka jest jednym z najchudszych mięs, to po upieczeniu nie jest suche, a wręcz soczyste i aromatyczne. Dodatkowego, owocowego smaku dodają świeże brzoskwinie.

Składniki:

  • 1 duży udziec z indyka ( z kością)
    2 brzoskwinie

    MARYNATA:
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka octu jabłkowego
    1 łyżeczka miodu prawdziwego
    1 łyżeczka soli morskiej
    1 łyżeczka pieprzu kolorowego
    3 gałązki świeżego tymianku (można zastąpić suszonym)

Udziec indyczy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z gałązek tymianku ściągnąć listki i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Wyciąć kość z udźca i dokładnie natrzeć marynatą z każdej strony, skórę również. Mięso odstawić w chłodne miejsce na parę godzin.
  • 2. Brzoskwinie obrać ze skórki parząc we wrzątku i pokroić na ósemki. Powkładać w zagłębienia mięsa i zwinąć ciasno jak roladę. Obwiązać ciasto nicią bawełnianą i włożyć do rękawa do pieczenia. Piekarnik ustawić na temperaturę 180*C i piec udziec przez ok 1,5 godziny.
  • 3. Przed pokrojeniem pozostawić mięso na 10min, aby odpoczęło i wchłonęło wszystkie soki. Pokroić na grube plastry. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy