Udko z piekarnika, pieczona dynia hokkaido i karmelizowana brukselka

  • wyświetlono: 385 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

pyszne soczyste udko

luna19
  • 40min

Składniki

3 udka
sól
pieprz
szczypta curry indyjskiego
1 ząbek czosnku
oregano
szczypta papryki suszonej
oliwa
1 dynia hokkaido
300 g brukselki
3-4 łyżki nalewki wiśniowej lub innej

Sposób przygotowania przepisu:

Udko z piekarnika, pieczona dynia hokkaido i karmelizowana brukselka

  • 1. Udka umyć, osuszyć, posypać przyprawami i solą, skropić oliwą posypać posiekanym czosnkiem i odstawić na ok godzinę.
    Dynię przekroić na kilka części posmarować oliwą, posolić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    Udka ułożyć w drugim naczyniu i wstawić do piekarnika na ok 45 w temp 180 st
    Brukselkę oczyścić, opłukać , zalać wodą w małym garnku i ugotować, ok 10 min.
    Odcedzić i odstawić do momentu kiedy udka i dynia upieką się.
    Na patelnię wsypać cukier, podlać nalewką i kiedy zacznie się gotować włożyć brukselkę (można przekroić na pół) Gotować kilka minut aż płyn odparuje a brukselka będzie otoczona karmelem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

pieczona dynia

Dodane przez: paolineczka

Pieczona dynia z ziemniakami

pieczona dynia to pyszny dodatek...

Udka pieczone

Dodane przez: Beata12

Udko pieczone

Udka można przygotować na wiele...

Pieczona dynia

Dodane przez: Netka

Dynia pieczona z papryką,szafranem i boczkiem

Przepyszna potrawa z pieczoną...

faszerowane udko z kurczaka

Dodane przez: Hateful

Udko z kurczaka nadziewane pieczoną papryką

Sposób na podanie normalnego udka...

PIECZONE PIESI GOŁĘBIA NA MOSTKU

Dodane przez: dawiddudziak

PIECZONE UDKO Z GOLĘBIA

Wypróbujcie mojego przepisu

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE