Udko z pieczoną marchewką i serowym dipem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • na 1 porcję potrzeba:
    udko
    1/4 op sera feta
    jogurt naturalny
    2 marchewki
    suszony tymianek
    oregano
    pieprz
    sól
    gotowa przyprawa grilowa
    czosnek - 1 ząbek lun w proszku
    oliwa z oliwek

Udko z pieczoną marchewką i serowym dipem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko oczyścić, skropić oliwą. Posmarować przeciśniętym czosnkiem, posypać przyprawą grilową. Przełożyć do żaroodpornej formy, podlać 2-3 łyżkami wody i zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku w opcji griil
  • 2. Marchewki oczyścić, pokroić w długie słupki. Skropić oliwą i posypać suszonym tymiankiem. Przełożyć do innego żaroodpornego naczynia i zapiekać razem z udkiem ok 30 minut.
  • 3. Ser feta przełożyć do miseczki. Rozgnieść go widelcem. Dodać tyle jogurtu naturalnego by złagodzić jego słony smak i otrzymać rzadszą konsystencje. Dosmaczyć pieprzem i suszonym oregano.

Porady

Polecam maczać marchewkę w dipie serowym. Połączenie słodkiej marchewki ze słonym dipem wspólgra idealnie :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy