Udko z kurczaka nadziewane pieczoną papryką

  • wyświetlono: 807 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Sposób na podanie normalnego udka z kurczaka w kreatywny sposób.

Hateful
  • 60min

Składniki

Udko z kurczaka
Boczek w plasterkach
Czerwona papryka
1 Cebula
Pęczek zielonej pietruszki
Bazylia (świeża lub suszona)
Sól, pieprz, oliwa

Sposób przygotowania przepisu:

Udko z kurczaka nadziewane pieczoną papryką

  • pieczona papryka1. Czerwoną paprykę wstawiamy do piekarnika na 250 stopni Celsjusza na około 20 minut. Po wyjęciu pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie obieramy ze skóry i usuwamy gniazda razem z pestkami.
  • wyluzowane udka z kurczaka2. Wycinamy kości z udek z kurczaka, aby otrzymać płaski płat mięsa. Wymaga to chwili cierpliwości.
  • Farsz do udka z kurczaka3. Upieczoną paprykę kroimy i paski. Cebulę oraz pietruszkę drobno siekamy. Można także drobno pociąć kawałki udka które nam pozostały z procesu wycinania kości. Wszystko mieszamy w misce, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
  • Udko z kurczaka na boczku4. Na wewnętrzną stronę udka układamy porcję farszu i zwijamy ciasno (nie musi się dobrze trzymać, ważne aby było zwinięte) Rozkładamy kawałek folii aluminiowej. smarujemy ją delikatnie oliwą, oraz posypujemy solą i pieprzem. Układamy plasterki boczku blisko siebie. Na boczku kładziemy nasze udko.z kurczaka.
  • faszerowana udko podczas gotowania5. Całość zawijamy w cukierek. Paczuszka musi być szczelna aby zatrzymać wszystkie soki z mięsa wewnątrz. Gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut (zależy od wielkości udka)
  • faszerowane udko z kurczaka6. Wstawiamy zawinięte udka do lodówki na około 30 minut, dzięki temu zachowają kształt. Można także przygotować je dzień wcześniej i w takim stanie schować do lodówki na całą noc.
    Odwijamy z folii gdy jesteśmy gotowi aby je przygotować.
  • Smażenie faszerowanych udek7. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej. układamy zawinięte w boczek udka i smażymy na średnim ogniu do czasu aż boczek będzie rumiany.
  • Upieczone rolady z kurczaka8. Obsmażone udka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza aby nie wystygły. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem innych dodatków do dania.
    Udka można także podawać bezpośrednio z patelni.
  • Udko z kurczaka faszerowane pieczoną papryką9. Udka kroimy na grube plastry i podajemy z dowolnymi dodatkami. W tym wypadku podane zostały na purre ziemniaczanym, roszponką, smażoną pieczarką oraz kiełkami rzodkiewki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkimoj_niedzielny_obiadboczekziemniakiudko z kurczakaroszponkapieczona papryka

Komentarze

Podobne przepisy

image-0dalvac

Dodane przez: paolineczka

Udko z kurczaka w cieście

Na zewnątrz chrupiące ciasto o...

Kabaczek z kurczakiem i papryką

Dodane przez: mania81elg3

Kabaczek nadziewany kurczakiem i papryką

Przepyszna pożywna potrawa, która...

Gotowe danie

Dodane przez: kwisiu

Papryka nadziewana kaszą i kurczakiem

Proste w przygotowaniu, lekkie,...

PIECZONE PIESI GOŁĘBIA NA MOSTKU

Dodane przez: dawiddudziak

PIECZONE UDKO Z GOLĘBIA

Wypróbujcie mojego przepisu

Nadziewana pieczona papryka z ryżem

Dodane przez: BABECZKA 35

Nadziewana pieczona papryka z ryżem

Na obiad polecam pyszną nadziewaną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE