Udko z kurczaka nadziewane pieczoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czerwoną paprykę wstawiamy do piekarnika na 250 stopni Celsjusza na około 20 minut. Po wyjęciu pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie obieramy ze skóry i usuwamy gniazda razem z pestkami.
2.Wycinamy kości z udek z kurczaka, aby otrzymać płaski płat mięsa. Wymaga to chwili cierpliwości.
3.Upieczoną paprykę kroimy i paski. Cebulę oraz pietruszkę drobno siekamy. Można także drobno pociąć kawałki udka które nam pozostały z procesu wycinania kości. Wszystko mieszamy w misce, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
4.Na wewnętrzną stronę udka układamy porcję farszu i zwijamy ciasno (nie musi się dobrze trzymać, ważne aby było zwinięte) Rozkładamy kawałek folii aluminiowej. smarujemy ją delikatnie oliwą, oraz posypujemy solą i pieprzem. Układamy plasterki boczku blisko siebie. Na boczku kładziemy nasze udko.z kurczaka.
5.Całość zawijamy w cukierek. Paczuszka musi być szczelna aby zatrzymać wszystkie soki z mięsa wewnątrz. Gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut (zależy od wielkości udka)
6.Wstawiamy zawinięte udka do lodówki na około 30 minut, dzięki temu zachowają kształt. Można także przygotować je dzień wcześniej i w takim stanie schować do lodówki na całą noc.
Odwijamy z folii gdy jesteśmy gotowi aby je przygotować.
7.Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej. układamy zawinięte w boczek udka i smażymy na średnim ogniu do czasu aż boczek będzie rumiany.
8.Obsmażone udka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza aby nie wystygły. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem innych dodatków do dania.
Udka można także podawać bezpośrednio z patelni.
9.Udka kroimy na grube plastry i podajemy z dowolnymi dodatkami. W tym wypadku podane zostały na purre ziemniaczanym, roszponką, smażoną pieczarką oraz kiełkami rzodkiewki.
Komentarze