Udko z kurczaka nadziewane pieczoną papryką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sposób na podanie normalnego udka z kurczaka w kreatywny sposób.

  • 60 min

Składniki:

  • Udko z kurczaka
    Boczek w plasterkach
    Czerwona papryka
    1 Cebula
    Pęczek zielonej pietruszki
    Bazylia (świeża lub suszona)
    Sól, pieprz, oliwa

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udko z kurczaka nadziewane pieczoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczona papryka 1. Czerwoną paprykę wstawiamy do piekarnika na 250 stopni Celsjusza na około 20 minut. Po wyjęciu pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie obieramy ze skóry i usuwamy gniazda razem z pestkami.
  • wyluzowane udka z kurczaka 2. Wycinamy kości z udek z kurczaka, aby otrzymać płaski płat mięsa. Wymaga to chwili cierpliwości.
  • Farsz do udka z kurczaka 3. Upieczoną paprykę kroimy i paski. Cebulę oraz pietruszkę drobno siekamy. Można także drobno pociąć kawałki udka które nam pozostały z procesu wycinania kości. Wszystko mieszamy w misce, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
  • Udko z kurczaka na boczku 4. Na wewnętrzną stronę udka układamy porcję farszu i zwijamy ciasno (nie musi się dobrze trzymać, ważne aby było zwinięte) Rozkładamy kawałek folii aluminiowej. smarujemy ją delikatnie oliwą, oraz posypujemy solą i pieprzem. Układamy plasterki boczku blisko siebie. Na boczku kładziemy nasze udko.z kurczaka.
  • faszerowana udko podczas gotowania 5. Całość zawijamy w cukierek. Paczuszka musi być szczelna aby zatrzymać wszystkie soki z mięsa wewnątrz. Gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut (zależy od wielkości udka)
  • faszerowane udko z kurczaka 6. Wstawiamy zawinięte udka do lodówki na około 30 minut, dzięki temu zachowają kształt. Można także przygotować je dzień wcześniej i w takim stanie schować do lodówki na całą noc.
    Odwijamy z folii gdy jesteśmy gotowi aby je przygotować.
  • Smażenie faszerowanych udek 7. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej. układamy zawinięte w boczek udka i smażymy na średnim ogniu do czasu aż boczek będzie rumiany.
  • Upieczone rolady z kurczaka 8. Obsmażone udka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza aby nie wystygły. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem innych dodatków do dania.
    Udka można także podawać bezpośrednio z patelni.
  • Udko z kurczaka faszerowane pieczoną papryką 9. Udka kroimy na grube plastry i podajemy z dowolnymi dodatkami. W tym wypadku podane zostały na purre ziemniaczanym, roszponką, smażoną pieczarką oraz kiełkami rzodkiewki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować