Udko z kurczaka faszerowane kaszą gryczaną ze śliwkami na szpinakowej kołderce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyć, oczyścić i wyjąć kości. Ostro zakończonym nożem nacinamy mięso przy kości i zsuwamy mięso w dół , kość wyłamać należy ze stawu i wyjąć.
2.Kaszę gotujemy w osolonej wodzie 20 minut.
3.Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle, następie dodajemy 1 starty ząbek czosnku i wszystko chwilę razem podsmażamy. Dodajemy ugotowaną kaszę i pokrojone śliwki. Całość przyprawiamy 1 łyżeczką cynamonu i 1 łyżką miodu. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
4.Zimnym farszem nadziewamy udka spinając całość wykałaczkami, aby farsz nam nie wypłynął. Gotowe udka posypujemy z wierzchu solą, pieprzem, słodką papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym układając na każdym udku po odrobinie masła. Całość zalewamy mlekiem wymieszanym z 1 łyżeczką cynamonu, 1/2 łyżeczki miodu i1 startym ząbkiem czosnku. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 90 minut.
5.Gdy udka są już gotowe na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szpinak, smażymy go do momentu, aż odparuje z niego nadmiar wody dodajemy starte 2 ząbki czosnku i doprawiamy sola i pieprzem.
6.Na talerzu układamy szpinak na tym nasze faszerowane udko dekorujemy obsypując słodką papryką. Tego typu mięso ja podaję z frytkami.
Komentarze