Przepyszny gulasz z udek kurczaka na orientalną nutę, w gęstym, lekko pikantnym sosie kokosowym z dodatkiem warzyw. Przygotowuje się go błyskawicznie, a smakuje obłędnie.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-0,5 kg mięsa z udek kurczaka
-4 łyżki pikantnego sosu chilli
-2 duże pomidory
-2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
-1 łyżeczka czerwonej pasty curry
-1 łyżeczka przyprawy curry
-1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
-1 duża, biała cebula
-1 łyżka wiórek kokosowych
-1 puszka mleka kokosowego
-100 g kiełek fasoli mung
-sól i pieprz
-olej sezamowy do smażenia
Udko w pikantnym sosie kokosowym z warzywami i orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka kroimy w małą kostkę. Cebulkę również kroimy w małą kostkę. Udka z cebulką wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem sezamowym (najlepiej wok). Posypujemy papryką słodką i curry, oraz obficie solą i pieprzem. Smażymy 3 minuty. Następnie dodajemy odsączone kiełki fasoli mung. Dokładnie mieszamy.
2.Dodajemy pokrojone w większą kostkę pomidory, pastę curry, wlewamy mleczko kokosowe, wsypujemy wiórki i orzechy. Dokładnie mieszamy i dusimy przez 5 minut. Dodajemy sos chili, dokładnie mieszamy. W razie czego sos doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!
Porady
Podajemy z makaronem sojowym, ryżowym lub z ryżem.
Komentarze