Udko w pikantnym sosie kokosowym z warzywami i orzeszkami ziemnymi

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszny gulasz z udek kurczaka na orientalną nutę, w gęstym, lekko pikantnym sosie kokosowym z dodatkiem warzyw. Przygotowuje się go błyskawicznie, a smakuje obłędnie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -0,5 kg mięsa z udek kurczaka
    -4 łyżki pikantnego sosu chilli
    -2 duże pomidory
    -2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
    -1 łyżeczka czerwonej pasty curry
    -1 łyżeczka przyprawy curry
    -1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    -1 duża, biała cebula
    -1 łyżka wiórek kokosowych
    -1 puszka mleka kokosowego
    -100 g kiełek fasoli mung
    -sól i pieprz
    -olej sezamowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Udko w pikantnym sosie kokosowym z warzywami i orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Udka kroimy w małą kostkę. Cebulkę również kroimy w małą kostkę. Udka z cebulką wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem sezamowym (najlepiej wok). Posypujemy papryką słodką i curry, oraz obficie solą i pieprzem. Smażymy 3 minuty. Następnie dodajemy odsączone kiełki fasoli mung. Dokładnie mieszamy.
  • 2 2. Dodajemy pokrojone w większą kostkę pomidory, pastę curry, wlewamy mleczko kokosowe, wsypujemy wiórki i orzechy. Dokładnie mieszamy i dusimy przez 5 minut. Dodajemy sos chili, dokładnie mieszamy. W razie czego sos doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!

Porady

Podajemy z makaronem sojowym, ryżowym lub z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować