Udko pieczone z glazurowną machewką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne smaki, zaskakujące doznania :) słodkie, słone, pieprzne smaki zawarte w jednym daniu. Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • Na1 porcję potrzeba:
    2 niewielkie udka kurze
    1 łyzkę musztardy sarepskiej
    1 łyżeczkę mielonej papryki słodkiej
    ok 4-5 niewielkich marchewek (najlepiej młodych)
    1/4 op sera feta
    sól
    pieprz
    2 łyżki miodu
    1 łyżka masła

Udko pieczone z glazurowną machewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka kurze wymyś, oczyścić
  • 2. W brytwance lub innym żaroodpornym naczyniu wymieszać łyżkę płynnego miodu z łyżką musztardy. Dodać sól, pieprz i paprykę w proszku. W marynacie dokładnie obtoczyć udka. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową
  • udka 3. Udka zapiekać najpierw pod przykryciem ok 30 minut, potem ok 20-25 bez pzrykrywki, aż udka nabiorą złoto-brązowej barwy
  • 4. W tym czasie obgotować oczyszczone lub obrane marchewki. Nie mogą być rozgotowane więc gotujemy je na półmiękko
  • 5. Masło roztopić, dodać łyżkę miodu i grubo mielonu pieprz. Do słodkiej glazury dodać marchew i podpiekać ją tak długo aż zbrązowieje i całość glazury pokryje marchewki.
  • udko 6. Gotową zglaurowaną marchew posypać dla złamania słodkiego smaku serem feta.
  • udka 7. Podawać z pieczonymi udkami

Porady

Udka mozna zapiekać w rękawie do pieczenia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy