Udka zapiekane z sosem żurawinowym

4.5 (185 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo pyszne połączenie - chrupiący kurczaczek z słodkawo-gorzką żurawiną!!!Pychota!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - udka z kurczaka: 4 sztuki
    - żurawina świeża: 1 szklanka
    - cukier: 5 łyżek
    - sól i pieprz: 2 szczypty
    - olej: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka zapiekane z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć i osuszyć,oprószyć solą i pieprzem,skropić olejem i wstawić do rozgrzanego na 200C piekarnika - piec 10min.,zmniejszyć temperaturę na 180C i piec jeszcze 10min.
    Żurawinę opłukać, włożyć do garnuszka i posypać cukrem - dusić na wolnym ogniu ,aż sos zgęstnieje,a żurawina stanie się mięka.
    Udka wyjąć z piekarnika,wyłożyc z góry sos żurawinowy i wstawić z powrotem do piekarnika i piec w temp.160C jeszcze przez 15min.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować