Udka zapiekane po włosku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wyśmienity pomysł na pyszny i nietuzinkowy obiad.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka (ja używam bez kości i skóry)
    Oliwa
    Zioła prowansalskie
    Szkl bułki tartej
    Łyżeczka ostrej papryki
    Pół łyżeczki pieprzu
    Pół łyżeczki soli
    200g Passat pomidorowej
    Mała cebula
    Ząbek czosnku
    Kulka mozzarelli
    Oregano

Udka zapiekane po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy i nacieramy oliwą i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy.
    Robimy panierkę. Z bułki, papryki ostrej, łyżeczki soli i łyżeczki pieprzu. Mieszamy i obtaczamy mięso.
    Układamy w naczyniu do pieczenia.
    Pieczemy 40 min w 200°C.
    Przygotowujemy sos: cebulkę drobno siekamy i podsmażamy w rondelku. Dodajemy ząbek czosnku chwilkę podsmażamy i zalewamy passatą. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusimy na małym ogniu do zgęstnienia.
    Wyjmujemy mięso, polewamy po wierzchu sosem i układamy plasterki mozzarelli. Posypujemy oregano i zapiekamy jeszcze 10 min.

Komentarze

Podobne przepisy