4 udka z kurczaka (ja używam bez kości i skóry)
Oliwa
Zioła prowansalskie
Szkl bułki tartej
Łyżeczka ostrej papryki
Pół łyżeczki pieprzu
Pół łyżeczki soli
200g Passat pomidorowej
Mała cebula
Ząbek czosnku
Kulka mozzarelli
Oregano
Udka zapiekane po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy i nacieramy oliwą i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy.
Robimy panierkę. Z bułki, papryki ostrej, łyżeczki soli i łyżeczki pieprzu. Mieszamy i obtaczamy mięso.
Układamy w naczyniu do pieczenia.
Pieczemy 40 min w 200°C.
Przygotowujemy sos: cebulkę drobno siekamy i podsmażamy w rondelku. Dodajemy ząbek czosnku chwilkę podsmażamy i zalewamy passatą. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusimy na małym ogniu do zgęstnienia.
Wyjmujemy mięso, polewamy po wierzchu sosem i układamy plasterki mozzarelli. Posypujemy oregano i zapiekamy jeszcze 10 min.
Komentarze