Udka zapiekane na młodych ziemniakach

5 (180 ocen)

Pyszne udka z zapiekanymi ziemniakami polane sosem czosnkowo-cebulowym. Pycha!

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    ok 0,8 kg młodych ziemniaków
    przyprawa do grilla
    przyprawa do kurczaka
    papryka słodka
    2 ząbki czosnku

    Na sos:
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka śmietany 18%
    2 ząbki czosnku
    1/2 pęczka cebulki dymki
    sól
    pieprz

    masło do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos czosnkowy

Udka zapiekane na młodych ziemniakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojone i przyprawiame ziemniaki 1. Ziemniaki szorujemy, osuszamy i kroimy w plastry. Formę do zapiekania smarujemy masłem, układamy pokrojone ziemniaki i posypujemy przyprawą do grilla.
  • potrawa przygotowana do pieczenia 2. Udka myjemy, osuszamy i dzielimy na 8 części. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i nacieramy udka. Mięso posypujemy przyprawą do kurczaka i papryką słodką. Udka układamy na ziemniakach. Pieczemy ok 50 min. w temp.180*C.
  • gotowy sos czosnkowo-cebulowy 3. W tym czasie robimy sos: Majonez mieszamy ze śmietaną. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę dodajemy do majonezu, mieszamy. Cebulkę dymkę siekamy i dodajemy do sosu, przyprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do lodówki. Sosem polewamy upieczone ziemniaki.
  • Gotowa potrawa 4. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młode ziemniaki Udka z kurczaka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować