Udka zapiekane na młodych ziemniakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki szorujemy, osuszamy i kroimy w plastry. Formę do zapiekania smarujemy masłem, układamy pokrojone ziemniaki i posypujemy przyprawą do grilla.
2.Udka myjemy, osuszamy i dzielimy na 8 części. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i nacieramy udka. Mięso posypujemy przyprawą do kurczaka i papryką słodką. Udka układamy na ziemniakach. Pieczemy ok 50 min. w temp.180*C.
3.W tym czasie robimy sos: Majonez mieszamy ze śmietaną. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę dodajemy do majonezu, mieszamy. Cebulkę dymkę siekamy i dodajemy do sosu, przyprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do lodówki. Sosem polewamy upieczone ziemniaki.
Komentarze